GEMLİK AKPARTİ’DEN GEMLİK GÜBRE ÇIKARTMASI

Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Grevdeki Gemlik Gübre Sanayi işçilerini ziyaret etti. Türk İş’e bağlı Petrol İş Sendikalı 336 işçiyi grevdeki 10. Günlerinde fabrika önünde ziyaret eden Zekeriya Birkan, önceki yıllarda Tofaş ve Reno’daki grevlerde arabuluculuk yaptığını hatırlatarak, Gemlik Gübre İşçisi adına da işverenle arabuluculuk rolü üstlenebileceklerini söyledi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Ak Parti İlçe Başkanı Zafer Işık ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gemlik Gübre Sanayi Fabrikasına giden Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, grev çadırında sorunları dinledi.

Sosyal Barış başta olmak üzere İş barışı için de üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Zekeriya Birkan, “Ön yargılarımız yoktur. Karşı tarafa yenilgi hissi veren anlaşmalar uzlaşma değildir. Geçtiğimiz yıllarda TOFAŞ ve Reno da yapılan grevlerde arabuluculuk görevinde bulunmuştum. Bu görevi yine yapabilirim” dedi. Ne işçinin, ne de işverenin mağdur olmasını istemediklerini bildiren Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, sosyal barış, iş barışı sürerken, fabrikaların çalışmasından yana olduklarını açıkladı.

Sendikanın iş yeri temsilcisi Sedat Özturan ve işçiler tarafından karşılanan Zekeriya Birkan, Refik Yılmaz, Ahmet Avcı, Zafer Işık ve Ak Parti heyeti, grev çadırında bir araya geldiler. Zekeriya Birkan’ın açıklamalarına teşekkür eden Petrol İş Sendikası işyeri temsilcisi Sedat Özturan, 2004’te özelleştirilen fabrikada işverenin sendika istememesinin en büyük sorun olduğunu kaydetti. Mahkeme kararıyla grev hakkı aldıklarını anlatan Özturan, geriye dönük 12 yıllık süreçte yapılan 4 toplu iş sözleşme görüşmesinde grev hakları bulunmadığı için önemli oranda hak kayıpları yaşadıklarını vurguladı. Bu yılki toplu iş sözleşme görüşmelerinde üç kez masaya oturmalarına rağmen ücretlerin hiç konuşulamadığını savunan Sedat Özturan, yüzde 25 oranında zam talep ettiklerini belirtti. İkramiye ve mesai ücretlerinin düşük olmasından yakınan Özturan, ikramiye ve mesai tamlaması istediklerini öne sürdü.

İşçilerin ve sendika yetkililerinin sorunlarını dinleyen Zekeriya Birkan, Amonyum Nitratlı Gübre Satışının yasaklanması sonrasında yaşanan sıkıntının da greve en büyük sebep olduğunu ifade eden işçilere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile görüşeceği müjdesini verdi. İşçilerin, hakları konusunda takipçi olacağını kaydeden Birkan, fabrikaların sorunsuz olarak çalışması için ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi.

Yıldırım; ‘’Sorunumuz işçi değil’’

Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Ak Parti İlçe Başkanı Zafer Işık ve ilçe yöneticilerinin ikinci durağı, Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım oldu.

Yıldırım ziyaretten memnun olduğunu ifade ederek, sorunlarının işçi ile olmadığının altını çizdi. Yıldırım sözlerinin devamında; ‘’2004 yılında fabrikayı devir aldık ve bugüne kadar üç sözleşme yaptık. Sözleşmelerimizi zamanı gelmeden tamamlıyor, savaşımızı masada görüyorduk. Mayıs ayında sözleşmemiz bitti, anlaşamadık, sorun mahkemeye taşındı.

Biz mahkemeden 210’un üzerinde işçinin devam etmesini istedik. Sendikanın önerisi 18 işçi oldu. Mahkeme de bu yönde karar verdi. Verilen karar bizim yararımıza, işçinin zararına oldu. Bunun da sorumlusu Petrol – İş Sendikası genel merkezidir. 210 işçi fabrikada dursa, biz ödeyecektik ve üretim yapamayacaktık. Grevde üretim yapılmaz.

Bizi 2004 yılından daha kötü şartlarda çalıştırmakla suçladılar. Biz her süreçte daha fazla verdik. Enflasyon artışı + 1 puan olarak anlaştık. Sözleşmelere bakabilirsiniz. Her ay sosyal hak adı altında 150 TL fazladan ödeme yapıyorduk. 156 kişi lojmanda kalıyor. Biz bu dönemde işçiyi mağdur etmemek için, lojmanlardan çıkarmamalarını söyledik’’ dedi.

Zekeriya Birkan, sorun ile alakalı çözüm bulunmasının önemine değinerek, Yıldırım’dan da talepleri oldu. Yıldırım ise yazılı talep olur ve sorunun çıkmasın sebep olan avukat ve heyetin dışında isimler gelirse, masaya oturabileceğinin sinyalini verdi.

Gemlik Haber

Gemlik Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casibom giriş