Yılmaz; “BORÇ 74 MİLYON DEĞİL, 85 MİLYON LİRA ALACAK VAR”


Belediye eski Başkanı Refik Yılmaz iddiaları yanıtladı:

Yılmaz; “BORÇ 74 MİLYON DEĞİL, 85 MİLYON LİRA ALACAK VAR”

Gemlik Belediye eski Başkanı Refik Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın Belediye Meclisi Nisan ayı oturumunda tartışmaya açtığı Cihatlı Toplu Konutlarının 74 Milyon Lira borcu olduğu yönündeki iddialarını yanıtladı. Gemlik Belediye Meclisinin Nisan ayı ikinci oturumunda 2018 yılı faaliyet raporu görüşülürken Mehmet Uğur Sertaslan’ın yanı sıra bazı meclis üyeleri Belediyenin Refik Yılmaz döneminden kalan borçlarının sadece Cihatlı Toplu Konutlarından 74 milyon olduğunu öne sürmüşlerdi. Bursa basınından da CHP’lilere yakın bir köşe yazarı da borcun 100 milyonun üzerinde olduğunu iddia etmişti.  Belediye Eski Başkanı Refik Yılmaz,  borç konusunun çarpıtılmaya çalışılıp, algı operasyonu olduğunu kaydederek, “Gemlik Belediyesinin yapmış olduğu devasa yatırımları göz ardı ederek kişileri zan altında bırakmaya ve yanlış algı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Faaliyet raporunun siyasi mülahazalarla onaylanmamasının zerre kadar kıymeti harbiyesi yoktur. Milletimizin vicdanının sesi bizim için önemlidir. Öncelikle kamuoyunu doğru bilgilendirmek gerekir. Hele de resmi unvan taşıyorsanız ve her türlü bilgi ve belge elinizin altında ise abartılı rakamları değil,  gerçek bilgileri Aziz Milletimize sunmak zorundasınız. Görevin devredildiği gün olan 04.04.2019 tarihi itibariyle Gemlik Belediyesinin kasasındaki nakit para 1.130.000. TL,  faturaya bağlanmış borcu 12.500.000 TL civarındadır. İddia edildiği gibi 74 milyon değildir ” dedi.

Gemlik Belediye eski Başkanı Refik Yılmaz, borç iddialarıyla ilgili uzun bir açıklama yaparak, Gemlik Belediyesinin borcunun 74 milyon lira olmadığını, buna karşın 85 milyon lira alacağı bulunduğunu vurguladı.

Gemlik Belediye eski Başkanı Refik Yılmaz, madde madde sıraladığı yanıtlarında, Gemlik Belediyesinin faturaya bağlı borçlarının 12 Milyon 500 bin lira civarında olduğunu kaydetti. Refik Yılmaz, yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Cihatlı Toplu Konuttan:

  1. Etap 158 daire 8 dükkânın inşası tamamlanmış, yapım bedeli olan 12.682.000 TL nin tamamı ödenmiştir.
  2. Etap 208 dairenin yapım bedeli olan 19.842.000. TL den bakiye olarak yaklaşık 11 milyon kalmıştır.

3.Etap 208 dairenin yapım bedeli olan 17.700.000. TL den bakiye olarak yaklaşık 9.500.000. TL kalmıştır.

  1. Etap 130 dairenin inşası tamamlanmış, yapım bedeli olan 12.943.000. TL den bakiye olarak 700.000. TL kalmıştır.
  2. Etap 135 dairenin yapım bedelinden bakiye olarak yaklaşık 4.350.000. TL sı kalmıştır.
  3. Etapta 6.162.000. TL bedelli 3 bloktan 1 blok % 70 oranında tamamlanmış, yeni yönetim diğer blokların yapımını gerçekleştirmeyecek ise bu blokla ilgili eksik işler için ihale bedeli ile kalan işi oranlarsak 750.000. TL sına tamamlanır.

Kur’a çekilerek bir kısmı hak sahiplerine tahsis edilen daireler ile kura çekme aşamasına gelen ve yine inşası tamamen bitirilerek peşin olarak satışa sunulan dairelerden Belediyenin bakiye alacağı 85.000.000. TL civarındadır. Müteahhitlere bu dairelerin yapımı nedeniyle ileride tahakkuk edecek bakiye hak ediş ödemesi ise26.300.000.TL civarındadır. Dolayısıyla sadece bu dairlerin satışından bu günkü para ile 58.700.000. TL gelir elde edilecektir.  Gemlik Belediyesi iyi yönetilirse, Gemlik Belediyesinin teknik kadrosu ve mali durumu hem devam eden yatırımlarını aksatmadan tamamlamaya, hem de yeni yatırımları çok rahatlıkla yapabilecek kapasiteye sahiptir.

Yapım İhalesi gerçekleştirilen ancak henüz temel aşamasında olanlar ile temeli atılacak konutların yapımını yeni yönetim devam ettirmeyecek ise söz konusu dairlerle ilgili borç/gelir hesaplaması anlamsızdır. Dairelerin inşası halinde bu daireler kimseye bedava verilmeyeceğine göre ve yasa gereği maliyetinin % 5 fazlasına satılacağına göre bu konutların yapımından da herhangi ekstra borç veya  zarar da olmayacaktır.

Cihatlı’da kaba inşaatı tamamlanan Arif Nihat Asya İlkokulu ile yine kaba inşaatı bitirilen Hisartepe’deki Nene Hatun Kız Hafızlık Yurdu inşaatı ve Cihatlı Toplu Konut Camii inşaatının her birinin tamamlanması için 2 şer milyondan 6 milyon TL ye ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulduğunda konutlarla birlikte 32.300.000 TL ye bitirilmiş olacaktır. Daire satışlarının bakiye alacağı olan 85.000.000. TL den 32.300.000. TL yi çıkaracak olursak 52.700.000. TL Belediyenin kasasına girecektir.

Belediyenin konut satışlarından elde edeceği gelirden hiç bahsetmeyip, sadece inşa sürecine ödenecek miktarı kamuoyu ile paylaşıp olumsuz algı oluşturmak iyi niyetten yoksun bir davranış tarzıdır. Borcu paylaşıyorsanız alacakları da açıklama erdemini göstermek gerekir.

Gemlik Belediyesinin yıllardan beri atıl olan en önemli  kaynağı GemportA.Ş.deki hisselerini satarak halkımızın ihtiyaç duyduğu hizmetleri yaptık. Evvelce de belirtmiş olduğumuz gibi Gemlik Belediyesi Gemport yönetiminde Belediye Başkanı ve bir de Meclis üyesi olmak üzere 2 kişiyle şirket yönetiminde temsil ediliyor, Belediye Başkanı maaşı kadar üyelere aylık huzur hakkı adı altında ücret ödeniyor idi. Nitekim CHP ilçe binası geçmişte Gemport huzur hakkı ödemesi sayesinde alındı. Gemport A.Ş nin hisse çoğunluğunu elinde bulunduran şirket elde ettiği geliri hissedarlara dağıtmayıp ( 30 yılda sadece 7 milyon TL civarında kar payı dağıtılmış, bu 7 milyon TL den 4 milyon TL si bizim dönemimizde alınarak Gemlik Belediyesinin kasasına gelir kaydedilmiştir)  başka şirketlerine Türk Ticaret Kanununa uygun şekilde borç olarak kullandırıyordu. Ayrıca şirket hissesinin çoğunluğunu elinde bulunduran Holding kendince haklı sebeplerle sermaye artışına gideceğini  vesermayaarttırımına katılmak için 16 milyon Dolar ödememizi  yazılı beyanla Belediyemize bildirdi. Borçla devraldığımız bir Belediyede sermaye artışına katılma imkanı olmadığından ve 25 yıl önce olduğu gibi imkansızlık nedeniyle hisse oranı düşmemesi için, bu şirketteki hisseleri satıp Gemlik’imize ihtiyaç duyduğu hizmetleri yapmak en uygun yol idi. Biz de bunu yaptık. Gemport hisseleri şimdi; Şükrü Şenol Ortaokulunda, Özdilek Anadolu İmam Hatip Lisesinde ve 11 Eylül İlkokulunda Spor Salonu oldu en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız faydalanıyor. Gemport hisseleri Mahallelerimizde spor tesisi, tenis kortu, basket sahası, halı saha yapıldı geleceğimiz olan gençlerimiz faydalanıyor. Gemport hisseleri 5 mahallede Aile Sağlığı Merkezi oldu Halkımıza şifa dağıtıyor. Gemport hisseleriyle Mahalle Konakları yapıldı insanımızın buluşma mekânları oldu. Gemport hisseleriyle Cihatlı’da Sosyal Konutlar yapıldı, dar gelirlilerimize sıcak yuva oldu. Gemport hisseleri Cemil Meriç Kültür Merkezi oldu, tüm hemşerilerimizin faydalandığı kültür/sanat/müzik/tiyatro salonu oldu. Gemport hisseleriyle ilçemizin deniz manzaralı amfi tiyatrosu oldu. Gemport hisseleri asfalt oldu, parke taşı oldu insanımız tozlu/çamurlu yollardan kurtuldu. Yeni İş Makineleri alındı daha seri hizmet yapıldı, Balıkpazarında meydan oldu mahalle nefes aldı. Dolayısıyla evvelce birkaç kişinin faydalandığı Gemport hisseleri şimdi tüm hemşerilerimizin istifade edeceği hizmet mekânlarına dönüştü.

Dolayısıyla bir kısım siyasi hesaplarla ve  ‘çamur at izi kalsın’  anlayışıyla hareket ederek kamuoyuna yanıltmak, her alanda tüm zamanlardan daha fazla yapılmış hizmetleri gölgelemek için algı oluşturmak doğru bir davranış tarzı değildir. Sekiz yıl boyunca Belediyenin günlük gelir giderini internetten yayınlayarak Aziz Milletimizden topladığımız paraların nerelere harcandığını şeffaf şekilde gösterdik. Bir suiistimal var ise bunu yapandan tek kuruş için bile olsa hesabını sorarız. Milletimizin emanetine sahip çıkarak çok sayıda yatırım yaptık. Her hafta ya bir açılış veya temel atma gerçekleştirdik. Şimdi sıra sizde!. Sizlerden her hafta değil, ayda bir tesisin temelini veya açılışını gerçekleştirmenizi (bizim başladığımız ve yapımı devam edenlerin dışında) bekliyoruz”

Gemlik Haber

Gemlik Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casibom giriş