Ekmeği keserek değil doğru beslenerek zayıflayıın
Ekmeği keserek zayıflayabilir miyiz.!
Bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumu için yeterli ve dengeli beslenme öncelikli bir gereksinimdir. Yetersiz ve dengesiz beslenme doğrudan ya da dolaylı olarak, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, zayıflığa, obeziteye yol açmaktadır.
Yapılan çalışmalar beslenme alışkanlıklarının pozitif yönde değiştirilmesinin, kronik hastalık riskini azaltmada önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişimlerin yaşam boyunca olumlu ya da olumsuz olarak karşımıza çıktığı bilimsel verilerle de desteklenmektedir. Diyette yapılan değişimler sadece sahip olunan sağlık durumunu koruma açısından değil, bunun yanında yaşamınızın sonraki dönemlerinde çeşitli kronik hastalıklar riskini azaltmak açısından da önem taşımaktadır.
Diyet kelimesi gün içerisinde tüketilen besinlerin tamamını ifade etmektedir. Günlük diyet o gün tüketilen sağlıklı, sağlıksız tüm besinleri kapsamaktadır.
Sağlıklı beslenme; yaş, cinsiyet, kilo, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivite durumu ve herhangi bir özel durumunuz var ise vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini yeterli ve dengeli tüketime bağlıdır.
Ekmeği kes zayıflarsın, bu kadar zamandır ekmek yemiyorum şu kadar kilo verdim, karbonhidratı hayatımdan çıkardığımdan beri kendimi daha sağlıklı hissediyorum… Sohbetlerde, arkadaş toplantılarında hepimizin duyduğu, aşina olduğu cümleler. Peki, ne kadarı doğru?
Sağlıklı bir beslenme planında; özel durumlarda değişim göstermekle beraber vücudun gereksinim duyduğu enerjinin %55 – 60’ı karbonhidratlardan, % 12-15’i proteinlerden, %25-30’ u ise yağlardan gelmelidir.
Başlıca sağlıklı karbonhidrat kaynakları; ekmek ve tahıl gurubu, sebze ve meyveler…
Vücudun ihtiyaç duyduğu karbonhidratın bir kısmı ekmek ve tahıl gurubuyla karşılanmalıdır.
Gerekli miktarlarda tüketilmeğinde; Gereken enerjinin sağlanamaması, doygunluk hissine ulaşamama, Çabuk acıkma, kan şekerinde dengesizlikler yaşanılabilmektedir. Tatlı krizlerinizin, hızla kilo almanızın bir sebebi besin öğesi seçiminizin yanlış olmasından kaynaklanabilir.
Tüketilen ekmeğin tam buğday, kepekli ya da çavdarlı bir ekmek olması, rafine beyaz ekmek olmaması gerekmektedir. Esmer ekmeğin tüketimi ( tam buğday, kepek, çavdar) enerji metabolizması için son derece elzem olan bazı B gurubu vitaminlerin alınmasını sağlamakla beraber, içeriğindeki yüksek lif oranıyla uzun süreli doygunluk sağlamanıza yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler Beslenmede sağlıklı ekmeğe mutlaka yer verilmelidir.
Kişiden kişiye değişim göstermekle beraber günde ortalama 8 -12 porsiyon ekmek ve tahıl gurubu önerilmektedir. Zayıflatıcı beslenme planlarındaysa günde 6 porsiyon ekmek ve tahıl gurubunun altında tüketim önerilmemektedir .
Diyetisyen Merve Güner Öksüz
Adres : Hamidiye mahallesi İstiklal Caddesi Gemlik / Bursa
İletişim : 0555 877 06 64