Diyabet ( Şeker Hastalığı )

DİYABET   

Diyabet( şeker hastalığı);  ülkemizde görülme sıklığı  giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Vücudumuzda pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumlarında gelişmektedir.Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insulinin dokulara taşınamaması sonucu kandaki şeker miktarı yük­selir.

Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almalıdır.

Tip 2 Diyabet ise; Herkeste, her yaşta görülebilir.

Genetik yatkınlığı olan bireyler,4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlar, stres altında yaşayan kişiler ve BKİ yüksek olan bireylerde diyabetin görülme riski daha yüksektir. Ayrıca pankreasın kronik iltihabı, pankreas tümörleri ve ameliyatları ile hipertiroidi, akromegali gibi bazı hormon hastalıkları Tip 2 diyabete yol açabilir.

Gizli Şeker (Pre-diyabet): Eğer bireyin kan şekeri normalden yüksek , fakat diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlanır.

Yaşam tarzı değişimiyle diyabete yakalanma olasılığı en aza indirilir.

Diyabetli bireylerde yaşam kalitelerinin arttırılması;Beslenme, egzersiz ve tıbbi  tedavi  ile mümkündür.Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitenin diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde, geciktirilmesinde ve komplikasyonların önlenmesinde önemli rol oynar.

Beslenme Tedavisinin Amaçları:

  • Hipoglisemiyi önlemek İdeal vücut ağırlığını sağlamak ve korumak.
  • Diyabete bağlı oluşabilecek komplikasyonları önlemek
  • Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak
  • Yaşam kalitesini yükseltmek

Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, bo­yuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyo­ekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanmaktadır.

Beslenme programı ki­şiye özeldir.

Diyabetli bireyler yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için enerji ve tüm besin öğelerinden önerilen miktarlarda almaları gerekir.Uygun vücut ağırlığının sağlanması ve sürdürülmesi diyabetin kontro­lünde büyük önem taşımaktadır.

 

Diyetisyen Merve Güner Öksüz

Adres : Hamidiye mahallesi İstiklal Caddesi Gemlik / Bursa

İletişim : 0555 877 06 64

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casibom giriş