Depremin üzerinden 20 Yıl geçti ama Gemlik hala aynı yerde!

Depremin üzerinden 20 Yıl geçti ama Gemlik hala aynı yerde!

Bugün 17 Ağustos 2019 depremin üzerinden tam 20 Yıl geçti ve ben bu yazıyı depremi unutmuş, yaklaşan olası kara güne hazırlıksız bekleyen Bursa’nın Gemlik ilçesinden yazıyorum.

Fay hattının çevresine evlerin yapılmaya devam ettiği , fayın üzerindeki binalarda insanların hala oturmaya devam ettiği / göz yumulduğu, fay hattının haritalarda yerinin değiştirilip projeler yapıldığı, toplanma bölgelerini halkın bilmediğine emin olduğum, acilen kentsel dönüşümün başlaması gerektiği halde hala imar planı 3 kat mı olsun yoksa 5 kat mı olsun diye tartışmaların devam ettiği, meclis kararlarının değiştiği, 20 yıl önce deprem günü çadırlara koşan halkın bugün depremi unutup riskli bölgelere yatırım yaptığı ve ne yazık ki sürekli yakın olduğu söylenen büyük İstanbul depreminin en çok yara alanı olacağı söylenen sahipsiz ilçe Gemlik’ten yazıyorum.

Sizce Gemlik Depreme hazır mı ?

Adına ister dönüşüm deyin ister taşınma ne derseniz deyin Gemlik’te çok acil bir çalışmaya ihtiyaç olduğu ortada.

Gemlik’in büyük bir çoğunluğu güncel şartlara uygun yapılmamış kontrol edilse olumsuz rapor çıkacak eski evlerde oturuyor.

Peki sizce depremi sallandıkça hatırlayan ardından unutan Gemlikliler depreme ne kadar hazır ?

Hani taşınıyorduk ?

Bildiğiniz gibi Gemlik’te gündemi uzun süre meşgul eden hepimizin neredeyse ezberlediği meşhur KHK ile Gemlik’in deprem riski sebebiyle taşınması gündeme gelmiş, tepkiler üzerine taşınma ifadesi dönüşüm olarak değiştirilmiş ve ilk kazmanın 2018 yıl sonunda vurulacağı, tepelerde yeni bir Gemlik kurulacağı açıklanmış hatta bakanlık yer bile belirlemiş, ardından doların yükselmesi inşaat maliyetlerinin artması sebep gösterilerek taşıma/dönüşüm çalışması geçici olarak durdurulmuştu.

Dolar düştü dönüşüm ne oldu ?

Konuya paradan daha değerli şey insan hayatıdır görüşüyle baktığımızda doların düşüşte olduğu ekonomik göstergelerin olumlu seyrettiği bu günlerde Gemlik’in en büyük sorunu deprem olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak çalışmalar tekrar başlatılmalıdır.  (Gemlik’te tespit ettiğimiz 2 önemli sorundan biri ulaşım diğeri depremdir).

Dolar düşse de çıksa da insanların oturmaması gereken eski/riskli evlerden çıkartılıp yeni sağlam yapılara taşınması/dönüştürülmesi için tekrar hızlıca harekete geçilmelidir. 

 Deprem değil, bina öldürür!

Hepimize yıllardır ezberletildiği gibi biliyoruz ki deprem değil bina öldür. Bu yüzden gerçek ve kabul edilemez riskleri göz önünde bulundurarak Deprem değil, ihmal öldürür dememek için insanların güvenli yapılara taşınması konusunda ilerleme kaydedilmeli, gerçek adımlar hızlıca atılarak (İster ovada, ister dağda / ister taşınma ister dönüşüm, o benim yorumumun dışında bir konu) büyük projelerle Gemlikli güvensiz yapılardan tahliye edilmelidir.

Gemlik’te detaylı bir çalışma yapılsa hepinizin tahmin edeceği gibi özellikle ovada bulunan evlerin çok büyük bir kısmı hatta bütün Gemlik’in yarısından daha da fazlası sınıfta kalacak, çürük raporu alacak ve yapılara oturulamaz raporu verilecektir.

Yaklaşmakta olan İstanbul depremine (Bazıları adına Gemlik depremi, Çınarcık depremi veya Bursa depremi diyor ama adı bizim için hiç önemli değil hepsi biz Gemliklileri etkiliyor) sizce hazır mıyız ? 

Uğur Sertaslan Kentsel dönüşüm birimini kuracağız demişti!

Seçim çalışmaları sırasında katıldığım bir davette Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan’ın seçilirsem ilk iş Özgür Aksoy’un mezarını ziyaret edeceğim ardından 1. günün sabahında içinde avukat, mühendisler, sosyolog, psikolog olan bir kentsel dönüşüm ekibi kurarak çalışmalara hemen başlayacağım dediğini ve salonun ayakta alkışladığını hatırlıyorum.

Bugün belediyenin 5. Ayına yaklaştığını göz önünde bulundurarak bu ekibin kurulup kurulmadığını, kurulduysa hangi çalışmaları yapıp ne aşamada olduğunu merak ediyorum. Sanıyorum bununla ilgili bir açıklama yapılacaktır.

Bursa Valisi 2 ay önce uyardı

Türkiye ile Japonya arasındaki “Afet Zararlarının Azaltılması İşbirliği Anlaşması” kapsamında Japonya’ya gidip eğitim alan Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın kritik bir uyarısı var:

“Bursa afet riski yüksek bir il, ama maalesef kent hassas değil. Oysa her alanda ve her anlamda başta deprem, afetlere hazır olmamız gerekiyor.”

Şunun da altını çizdi:

“Hep İstanbul için deprem senaryoları konuşuluyor, ama Bursa da bu konulardan geri durmamalı. Çünkü afet konular rutine dönmemeli.”

Önceliği depreme vererek afetlere hazırlıklı olma uyarısı yapan ValiCanbolat1855’ten bu yana Bursa’da çok büyük deprem olmadığını anımsattı.

3 Büyük sorundan biri Deprem

Konu “Yaklaşmakta olan Deprem”, Çözülemeyen “Ulaşım çilesi” ve yok edilmekte olan “Gemlik Zeytini” olduğu sürece sorunların çözümüne destek veren her kurumun (Belediye, İlgili Bakanlıklar, Belediye özel iştirakleri, Sivil toplum örgütleri vb.) gücümüzün yettiği kadar sonuna kadar yanında olacağız.

Sarsıntısız günler dilerim…

Gemlik Haber

Gemlik Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casibom giriş