Gemlik Ticaret ve Sanayi odası 125 yaşında

Gemlik Ticaret ve Sanayi odası kuruluşunun 125.yılını kutluyor. Beşyıldızlı oda sloganı ile akredite odalar arasında yer alan ve 1897 yılında ülkemizin ilk odaları arasında yer alan GTSO’nun 2021 yılı çalışmaları Oda yönetim kurulu başkanı Paşa Ağdemir, Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, oda başkanvekili Semih Aşkın ve yönetim kurulu üyesi Hasan Hamaloğlu’nun da katıldığı toplantı ile yazılı basın yayın organı temsilcilerine anlatıldı.

GTSO 125. Yaşını Kutluyor

GTSO Meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Paşa Ağdemir, bu toplantıları her yıl sizlerle yapmak istiyorduk ama malum dünyayı etkisi altına alan kovit 19 salgını bu ve bunun gibi bir çok faaliyetimizi etkiledi. Sizlere burada 125 yıllık bir odadan ve kurumsal yapısından bahsetmek istiyorum.
Gemlik Ticaret ve Sanayi odası 1897 yılında kurulmuş , ülkemizin en eski ve en köklü odaları arasında yer almaktadır. Odanın ilk kurulduğu yıllarda üyelerinin büyük bir çoğunluğu zeytin, zeytinyağı imalathaneleri, sabun ve pirina fabrikalarından oluşmaktaydı.

Bugün geldiğimiz noktada 11 meslek komitemizden oluşan üyelerimiz; gıda imalatı, gıda toptan ve perakende ticareti, imalat sanayi,tarım,inşaat,madencilik, lojistik, gümrükleme, liman, karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı,otel,restaurant,banka,sigorta,eğitim,sağlık ve diğer hizmetler sektörlerinde faaliyet göstermektedir” dedi.

Ağdemir, “ikibine yaklaşan üye sayımız her biri sektöründe öncü 61 meslek komite üyesi tarafından temsil edilmektedir. Oda meclisimiz 25, yönetim kurulumuz 7 kişiden oluşmaktadır. Akreditasyon izleme komitesi, hesapları inceleme komisyonu, sayman üyemiz ve üyelerden gelen talepleri karşılama açısından gündem maddeleri doğrultusunda komisyonlarımız bulunmaktadır. Burada kısa bir detay vermek isterim. Meclis üyesi arkadaşlarımız odamızdan her hangi bir ücret veya huzur hakkı almaksızın bağışladıkları paylar ile toplamda 125 başarılı üniversite öğrencisine burs vermektedir.
Gemlik Ticaret ve Sanayi odası mevzuatın ve kanunların verdiği yetki ve görevler dışında 2008 yılında Türkiye’de akredite olan ilk 60 oda arasındadır. 2006 yılı itibariyle Bursa’da TSE belgesi alan ilk kamu kurumudur. Üye menfaatlerini ön planda tutarak, ticaret ve sanayinin gelişmesini sağlamak,üyelerinin ihtiyaç duyduğu gerekli hizmetleri yapmak, lobi faaliyetleri gerçekleştirmek ve daha birçok konuda hizmet vermektedir. Alanında uzman,üniversite mezunu,yabancı dil bilen, çeşitli sertifikaya sahip, deneyimli personemiz ile üyelerimize kesintisiz beş yıldızlı hizmet sunmaktayız” ifadelerini kullandı.

GTSO Yönetim kurulu başkanı Ağdemir, “Gemlik, ülkemizin en önemli sanayi ilçeleri arasında yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonra kurduğu sunğipek fabrikası, sabun ve yağ fabrikaları ile birlikte gemlik 1975 den sonra yönünü sanayiye doğru çevirmiştir. Hali hazırda Türkiye’nin ilk 500’ünde bulunan Borçelik, Borusan, Gemlik Gübre gibi firmalarla ilçemizde 140 adet sanayi tesisi bulunmaktadır. Gemlik, 10 milyar dolar işlem hacmi ile ülkemiz ihracat sıralamasında 7.sıradadır. Bir çok uluslar arası şirketin yer aldığı Bursa Serbest bölgesi 4 milyar dolar işlem hacmi ile serbest bölgeler arasında 6.sıradadır” dedi

Ağdemir, ” Üyelerimize sunduğumuz hizmetler noktasında kosgeb temsilciliği ve işkur temsilciliğimiz bulunmakta. Vatandaşlarımıza ve üyelerimize kosgeb ve işkur ile ilgili her türlü desteği veriyoruz. Üyelerimize yönelik devlet destekleri,hibeler konusunda düzenli olarak seminerler düzenliyoruz.

İhracat işlemlerinin kesintisiz ve verimli yapılabilmesi için odamızın Bursa Serbest Bölgede temsilciliği bulunmakta. Burada dış ticaret sorumlumuz 7 gün 24 saat üzerindenihracat belge işlemlerinin satış,onay işlemlerini yapmakta ve ihracat konusunda üyelerimize danışmanlık desteği veriyor.
Kasım 2021 itibariyle üyelerimize sunduğumuz hizmetlere bir yenisini daha ekledik.
Artık sürücülerimiz, dijital ehliyetlerini odamızdan alabilirler.
2022 Ocak ayı itibariyle, odamızda türk patent ve marka kurumu temsilciliğini açtık. Temsilciliğimizde, marka,patent konularında üyelerimize bilgilendirme , danışmanlık desteği veriyoruz.
Emlakçılarımıza yönelik odamızda mesleki yeterlilik sınavları düzenliyoruz.
Personelimizin ve üyelerimizin gelişimini desteklemek için gtso akademi bünyesinde ücretsiz eğitimler düzenlemekteyiz.
Üyelerimizin sağlık,eğitim,konaklama vb. Hizmetlerden indirimli ve ayrıcalıklı yararlanabilmesi için bir çok kurumla anlaşmamız bulunmaktadır.
Odamızın instagram,facebook,twıtter hesaplarından üyelerimiz ve vatandaşlarımız güncel haberleri,duyuruları, eğitimlerimizi takip etmekteler.
Yeni hizmete aldığımız web sitemizi üyelerimizin hizmetine açtık ve yeni web sitemiz üyelerimizin işyerindeki ofisi gibi. Üyemiz, birçok işlemi odamıza gelmeden yapabiliyor” ifadelerini kullanana Ağdemir, “2018 den bu yana yaptığımız hizmetlerden kısaca bahsetmek gerekirse;
Üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini kaynağında tespit etmek amacıyla, üye ziyaretlerimize 40 yılı aşkın üyelerimiz ile başladık ve üye ziyaretlerimize devam ediyoruz.
Oda heyetimizce yurtdışında bir dizi ziyaretler gerçekleştirdik. Dış ticaretin geliştirilmesi, Gemlik’in ekonomik potansiyelinin tanıtılması, üyelerin dış pazarlara açılması, yurt dışında yeni işbirlikleri geliştirilmesi adına odamız berlin prag iş gezisini tamamladık.
Ankara ziyaretlerimiz kapsamında milletvekilleri,bakanlıklar,Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ile bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Yaptığımız istişarelerde Gemlik zeytini, lisanslı depoculuk, üretici destekleri, Gemlik üniversitesi, organize sanayi bölgesi, dörtyol kavşağı konularını ele aldık.
Ortak akıl toplantılarında üyelerimizin talep,sorun,önerilerini dile getirdik. İlgili mercilerle gerekli görüşmeleri yaptık.
İlçede güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak, güvenlik güçlerine drone desteğinde bulunduk.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi, serbest bölgede yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda Gemlik ilçe emniyet müdürlüğü’ne araç teslim ettik.
Castrol-belediye ve odamız engelsiz taksi projesi olan aracı belediyemize tahsis ettik.
Gemlik belediyesince açılan kreşe destekte bulunduk.
Pandemi sürecinde ise, üyelerimiz ile koordineli bir şekilde çalıştık. Çok şükür ki üretim ve gıda sektörü çok yoğun iştigal eden üyelerimiz sıkıntı yaşamadılar. İhracat odaklı üyeler ihracatlarına ara vermeden üretimlerine devam ettiler. Ekonomik dinamikleri ile Gemlik hız kesmeden üretime ve ihracata devam etti.
Üyelerimizden gelen sokağa çıkma muafiyet taleplerini , odamız olarak kaymakamlığımız bünyesinde oluşturduğumuz birim ile toplayarak , özellikle imalat sanayi ve ihracatın devamı için gerekli desteği üyelerimize sunduk. İlçe sağlık müdürlüğümüz ile birlikte , işe ara vermeden yerinde aşılama çalışmalarımızı gerçekleştirdik.
Üyelerimize, üyelerimizin çalışanlarına, ihtiyaç sahiplerine , öğrencilere sosyal yardımlar çerçevesinde gıda yardımı ve öğrencilere 120 adet tablet desteğinde bulunduk. Üyelerimizin mağduriyetlerini gidermek adına 2020-2021 döneminde üyelerimize toplamda 12,5 milyon tl nefes kredisi ile finansmana erişim desteği sağladık.
Tematik denetimler kapsamında 100 adet firmayı denetledik. Pandemi kapsamında eksikliklerini giderdik.
Hizmetlerimizin aksamaması için oda olarak sistemlerimizi hızlıca adapte ederek, tobb 7/24 belge sistemi, online ihracat belge onayı, elektronik belge yönetim sistemi, online aidat ödeme gibi sistemleri, bu süreçte üyelerimizin hizmetine sunduk.
Stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarının tespit edilmesi doğrultusunda belediye başkanımızla koordineli olarak iş yerlerini denetledik.
Üyelerimizden gelen talepleri, sorunları, önerileri, katıldığımız online toplantılarla tobb ve bakanlıklara ilettik. Yapmış olduğunuz görüşmeler sonucunda, örneğin, lojistik sektöründe yaşanan şoförlerde 65 yaş sınırı sorununu çözüme kavuşturduk.
Müşterek meslek komite toplantımızı gerçekleştirdik. Meslek komitelerimizden gelen talep,sorun,önerileri çözüme kavuşturduk.
Yakın zamanda, mesleki eğitimde farkındalığın yaratılması, okul sanayi işbirliğinin geliştirilmesi adına odamızda mesleki eğitim çalıştayı düzenledik. Devam eden süreçte birebir meslek liseleri ile toplantılar gerçekleştirdik. Mesleki eğitim konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.
İlçemizde gıda sanayi bölgesi kurulması adına çalıştay düzenledik. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir.
Gemlik’in ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, ilçenin ekonomik dinamiklerini ve odamızın tanıtımını en güzel şekilde karşılayacak türkçe ve ingilizce bir tanıtım filmi çektik. Yakın zamanda açıklayacağız.
Bu yıl faaliyete başlayacak olan yerli otomobil fabrikası, beraberindeki batarya fabrıkası ve gelecek yeni yatırımlarla beraber Gemlik’in önümüzdeki dönemde altın yıllarını yaşayacağına inanıyorum. Yerli otomobilimiz TOGG’un ve kurulacak batarya şirketi SİRO’nun Gemlik’imize hayırlı olmasını diliyorum.
Yerli otomobil ve beraberinde batarya fabrikası, Gemlik’e ve Bursa’ya çok fazla kazanım sağlayacaktır. Ülkemizin ilk yerli otomobil ve batarya hayalinin gemlik’te gerçekleşecek olması bizleri ayrıca gururlandırmaktadır.
4 bin 300’ü doğrudan, yan sanayisiyle birlikte 20 bin ilave istihdam sağlanacak. Ayrıca yeni kurulacak batarya fabrikası’nın da yaklaşık 10 bin istihdam sağlayacağını düşünürsek, toplamda 30 bin istihdam yaratılacaktır. Tüm bu gelişmeler ile birlikte ,ilçemizin daha güçlü büyüme sürecine girdiğini düşünüyorum.
Odalar, üye menfaatlerini en üst seviyede temsil yetkisine sahiptir. Bu yetkiyi üye menfaatlerine daha çok kullanılabilmesi için üyelerimizin de odamızla sürekli etkileşimde olması, taleplerini ,sorunlarını kurumumuz aracılığıyla çözüme kavuşturmak için katılımlı üye profili çizmesi büyük önem arzetmektedir.bizler, gerek karar alma mekanizmaları, gerekse deneyimli personel ve teknik altyapımızla üyelerimizden gelen talepleri çözüme kavuşturabilecek yeteneğe sahibiz.gtso, akredite bir kurum olup, avrupa oda sistemleri ile aynı çizgide hizmet üretmektedir.
125. Yılımızı kutladığımız bu sene ilçemize , üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza dönem dönem etkinliklerimiz hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız
Son olarak, bizlere bu güçlü kurumu devreden önceki dönem başkanlarımız, meclis üyelerimiz , genel sekreterlerimiz, personelimize ayrıca teşekkür ediyor, aramızdan ayrılan büyüklerimize ve personellerimize allahtan rahmet diliyorum.
Tüm bu süreçlerde özellikle pandemi döneminde bizlerin yanında olan birlik başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sizlerin aracılığı ile tekrar teşekkür eder , sizleri ağırlamaktan dolayı da memnuniyetimi belirtmek isterim” dedi.

 

HUZUR HAKLARIMIZI BURS VERİYORUZ
Soru cevap bölümünde de söz alan GTSO Başkanı Paşa Ağdemir; ‘’Meclis üyelerimiz ve yönetimimiz huzur haklarını almıyor. Gelenek haline gelen durumda, bizler 120 öğrencimize burs vermeyi uygun görüyoruz.

GEMLİK’E İLK ETAPTA 30 BİN GÖÇ GÖRÜNÜYOR
Türkiye’nin otomobilinin Gemlik’te yapılacak olması bizler adına önemli bir kazançtır. Bunu imar olarak da çözmemiz gerekiyor. Gemlik’e ilk etapta 30 bin göç bekleniyor. Batarya fabrikası ve teknoloji merkezi ile bu sayının katlanarak artacağını tahmin ediyoruz. Buna hazır olmak için biz çağrılarımızı yaptık. Belediyelerimizden de, bu konuda çözüm bekliyoruz. Çalışanların Gemlik’te ikamet etmesine öncelik veriyoruz.

ATATÜRK KAİDESİNİ YENİLEYECEĞİZ
GTSO’nun 125’inci kuruluş yıldönümü gerekçesiyle, Gemlik’te bulunan Atatürk Anıtını oda olarak yenileyeceğiz. Ayrıca 2000 ağaçlık hatıra ormanı da oluşturacağız. Oda olarak sadece genel yönetim faaliyetleri düzenlemek yerine, 50 ilden daha büyük kapasitesi olan Ticaret Odamızı, farklı mecralarda da temsil etmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir de Organize Sanayi Bölgesi talebimiz var. Bu konunun da karşılık bulmasını istiyoruz’’ dedi.
Gemlik’in girişi ile alakalı önceliğe de değinilen toplantıda, TOGG ve Batarya Fabrikası gibi çalışmaların olacağı ilçenin girişinin daha kullanışlı ve anlaşılır olması gerekliliği vurgulandı.

Gemlik Haber

Gemlik Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casibom giriş