İş İngilizcenizi Geliştirmek İçin Okumanız Gereken Kitaplar
Çalışanlarınızın ana dili İngilizce olan uzmanlardan İngilizce öğrenmesini ister misiniz? Dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde, online özel dersler. Şimdi kurumsal bir teklif alın.
İş İngilizcesinin kariyeriniz için sahip olduğu önemi biliyor olmalısınız. Ancak öğrenme sürecinizi planlamak her zaman kolay olmayabilir.
Profesyonel eğitmenlerden ders almak her zaman iyi bir seçenek, fakat bazen en özenle hazırlanmış ders programları bile öğrencilere kısıtlanmış hissettirebiliyor. Bu yüzden iş İngilizcesi eğitimi veren kurumlar sınıf içinde ve dışında kitap okutulmasını öneriyor. Bunun sebeplerinden biri de öğrencilere kitap seçme özgürlüğü vererek motivasyonlarını güçlendirmek.
Siz de kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız iş İngilizcenizi geliştirmek için büyük bir adım atın, kendi geleceğinizin iplerini elinize alın ve öğrenmeye başlayın.
İş İngilizcesi Öğrenmek İçin Kitap Okumanın Faydaları
Utah State University tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre iş İngilizcesi eğitim programları 1970’li yıllara kadar yalnızca cümle bazında dilbilgisi anlatımına odaklanıyordu. Fakat sınıflarda çeşitli kitapların okutulmaya başlanmasıyla gramer ayrı bir konu olarak değil kitap üzerinden öğretilmeye başlandı.
Üstelik yine aynı çalışmada belirtildiği gibi öğrencilere okuyacakları kitabı seçme imkanı sunuldu; böylece öğrencilerin eğitim süreci üzerinde kontrol sahibi olduklarını hissetmesi amaçlandı. Gerçekten de bu sayede öğrencilerin derse katılımı arttığı gibi dilbilgisi ve vurgu gibi konularda da daha başarılı olduğu kanıtlandı.
İş İngilizcesi öğrenmek için kitap okumanın size katacağı diğer faydalar ise şu şekilde:
- Kitaplar iyi yapılandırılmıştır ve size izlemeniz gerektiği yolu net bir şekilde gösterir.
- Eğer basılı bir kitap okuyacaksınız teknolojik aletlerden kısa süreliğine de olsa bir kaçış sunar ve dikkatinizin çabuk dağılmasını engeller.
- Eğer e-kitap okuyacaksanız çok daha hesaplı olur ve çok daha büyük bir kütüphaneye erişim sağlar.
- Kitaplar güvenilirdir: çoğunlukla alanında uzman kişilerce yazılır ve öğrenmeniz gereken şeylere nokta atışı yapar.
- Kitaplar her zaman dönüp faydalanabileceğiniz verimli kaynaklardır. İhtiyaç duyduğunuzda okuduğunuz şeylerin üstünden geçerek öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
İş İngilizcesi Kitaplarla Nasıl Öğrenilir?
Okumak İçin Belli Bir Zaman Seçin
Düzenli pratik kuralı kitaplar için de geçerlidir. Eğer iş İngilizcesi yeteneklerinizi her an kullanmaya hazır tutmak istiyorsanız belli aralıklarla okuma yapmalısınız. Bunun ideali en verimli hissettiğiniz saatleri saptayıp kendinize vakit ayırmak ve okuduğunuz kitaba odaklanmaktır.
İngilizce Seviyenize Uygun Kitaplarla Başlayın
Özellikle henüz başlangıç aşamasındayken cesaretinizin kırılması motivasyonunuzu da düşürecektir. Bu yüzden seçtiğiniz ilk kitabın genel İngilizce seviyenize uygun olmasına özen gösterin. Peki bunu nasıl anlayabilirsiniz?
Dikkat: Eğer bir sayfada bilmediğiniz kelime sayısı beşin üzerindeyse okuduğunuz kitap seviyenizin üzerinde demektir. |
Sözlüğe Bağlı Kalmayın
Daha fazla kitap okumaya başladıkça -ve dilbilgisi kitaplarından uzaklaştıkça- fark edeceksiniz ki bilmediğiniz kelime ve konseptlerin sayısı da artacak. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu cümlenin gidişatına bakarak o kelimeyi tahmin etmeye çalışmaktır. Bu yetenek gerçek hayatta, özellikle iş hayatında çok işinize yarayacak: örneğin önemli bir toplantı esnasında iş partnerinizin dediklerini anlamaya çalışırken sözlüğe bakma şansınız olmayacak, fakat konuşmanın bağlamından yola çıkarak ne dediğini aşağı yukarı anlayabilir ve anı kurtarabilirsiniz.
Dikkat: Kitap okurken bilmediğiniz bütün kelimelerin altını çizmek yerine tahmin etmeye çalışın | dilerseniz bölüm bittiğinde sözlüğe bakıp doğru mu yanlış mı kontrol edebilirsiniz. |
Okuyacağınız Kitabı Nasıl Seçmelisiniz?
1) İhtiyaçlarınızı Belirleyin:
Kendinize şu soruyu sorun: “İş İngilizcesini kariyerimde nasıl kullanacağım?” Örneğin sık sık toplantılara katılıyorsanız İngilizce sunum yaparken kendinizi rahat hissetmelisiniz. Veya satıştan sorumluysanız müzakere yeteneklerinizi geliştirmeniz gerek. Eğer yönetici pozisyonundaysanız başarılı liderlerin kaleminden çok şey öğrenebilirsiniz.
Dikkat: Eğer sınava çalışıyorsanız ihtiyaçlarınız bambaşka olacak demektir. Anadili İngilizce olan çalışanların pek çok kez belirttiği gibi bu sınavlarda verilen örnekler gerçek bir ofis ortamını yansıtmaktan uzaktır. |
Fakat bu sınava çalışan öğrenciler çoğunlukla “pre-experience” denilen ve henüz iş deneyimi olmadan iş İngilizcesi öğrenen çalışan kişiler olduğu için kendilerini limitlenmiş hissedebilir. Böyle bir durumda ders kitapları ile diğer kaynaklardan bir seçki oluşturarak öğrenme sürecinizi dengelemeye çalışın. |
2) Farklı Alanlardan Kitaplar Seçin:
Gerçek hayat, tek bir kitabın öğrettiklerinden çok daha fazlasını gerektirir. Bu yüzden ders kitaplarının yanı sıra farklı sektörlere dair çeşitli kitaplar okumalısınız. İş İngilizcesinin kullanımı içinde bulunduğu bağlama göre değişecektir;
3) Kitabın Güncel Olduğundan Emin Olun
Basit bir örnek; fakat pandemiden sonra çoğu toplantının artık online yapılması bile iş dünyasının çok kısa sürede çok büyük değişimler geçirdiğini gösteriyor. Çalıştığınız sektöre dair son gelişmelerden haberdar olmak sizin için önemliyse son yıllarda yayınlanan kitaplar arasından seçim yapın. “Klasik” olarak nitelendirilen eski kitaplara göz atmak istiyorsanız da son baskısını edindiğinizden emin olun.
Dikkat: |
Kelime bilgisi öğrenmek için okuduğunuz kitapta modern bir dil kullanılmalı ve modern senaryolardan bahsedilmelidir. Kitabın tasvir ettiği market, günümüzün iş dünyasını yansıtmalıdır. Kitabın ilk yayınlanma tarihi eski olabilir. Önemli olan yeni baskılarında modern ihtiyaca göre düzenlenmiş olmasıdır. Eğer dilbilgisi öğreniyorsanız eski kitaplardan da faydalanabilirsiniz. |
4) Bütçenize Göre Seçim Yapın
Bir kitabı ellerinizde tutmak, sayfalarına dokunmak okuma deneyiminin bir parçası olsa da fiziksel baskılara ulaşmak her zaman kolay olmayabilir. Özellikle Türkiye’de basılmayan kitaplar söz konusuysa hem döviz kuru hem de kargo ücreti kimi zaman pahalıya patlıyor. Böyle bir durumda e-kitap almayı değerlendirin. E-kitaplar hem muhafaza etmesi kolay, hem daha hesaplı hem de daha çevreci bir seçenektir.
İş İngilizcesini İlerletmek İsteyenler İçin Kitap Önerileri
- Business Vocabulary in Use: Advanced with Answers (Orta/İleri Seviye) -Bill Mascull:
Pazarlama, finans ve insan kaynakları gibi çeşitli alanlarda en çok kullanılan kelimeleri derleyen bu kitap, profesyoneller için tasarlanmış bir ders kitabı. İçerisinde kendinizi test edebileceğiniz egzersizler ve aktiviteler bulunuyor; bu sayede öğrendiğiniz kelimeleri bağlam içerisinde kullanarak bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Eğer başlangıç seviyesinde İngilizce biliyorsanız bu kitap başlamak için en iyi seviye olmayabilir.
- Business Writing for Dummies (Orta Seviye) -Natalie Canavor
Wiley Yayınevi tarafından basılan ve dünyada büyük başarıya ulaşan bu seri, aklınıza gelebilecek tüm konuları başlangıç seviyesinde özetliyor. Business Writing for Dummies de iş dünyasına ilk adımını atan herkesin rapor, e-mail, teklifname gibi metinler yazabilmesi için temel bilgiler içeriyor. Fakat daha spesifik ihtiyaçlarınız varsa ek kaynağa ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Oxford Business English: Business Grammar & Practice (Başlangıç Seviyesi) -Michael Duckworth
Oxford yayınlarının güvenilir ismini taşıyan bu kitap, iş İngilizcesinde kullanılan dilbilgisini öğrenmek için en temel kaynaklardan biri sayılıyor. Ayrıca dinleme, konuşma ve yazma gibi iletişim teknikleri üzerine kapsamlı bilgiler içeriyor.
- The Effective Manager (Orta/İleri Seviye) -Mark Horstman
Klasik ders kitaplarından sıkılanlar için iyi haber: farklı türlerde kitap okuyarak dil öğrenmenin mümkün olduğu pek çok kez kanıtlandı. Effecitve Manager, iş ortamındaki iletişim yeteneklerini geliştirmek isteyenler için pratik tavsiyeler veriyor. Kitabın yazarı ve ünlü iş podcast’i Manager Tools’un sesi Mark Horstman, 25 yıllık deneyimiyle her seviyede yönetici pozisyonunda bulunanlar için değerli tavsiyeler veriyor.
- Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future (Orta Seviye) -Blake Masters
Start-up’ların dünyayı değiştirecek ürün ve teknolojiler üreteceğini öne süren bu kitap, yepyeni fikirler bulmak için size ilham verecek. Kariyerinde inovasyona önem verenler için start-up kültürü ve İngilizcesi.
- Outliers: The Story of Success (Orta/İleri Seviye) Malcolm Gladwell
“Practise isn’t the thing you do once you’re good. It’s the thing you do that makes you good.” / Pratik, iyi olunca yaptığın bir şey değil, seni iyi yapan şeydir.”
Başarının formülünü merak ediyorsanız Malcolm Gladwell’in birkaç teorisi var. The Washington Post ve The New Yorker gibi prestijli medya kuruluşlarında çalışan yazarın akademik arka planı, başarı konseptini daha iyi anlayarak uygulamanızı sağlıyor.
- HBR Guide to Better Business Writing Bryan A. Garner (Orta Seviye)
Bu kitap; e-posta, rapor ve teklif metinleri gibi iş belgelerinin nasıl yazılması gerektiği hakkında pratik bilgiler içeriyor. Dilbilgisi, noktalama işareti, stil ve tonlama gibi yazın elementlerini kullanırken ihtiyaç duyacağınız ipuçlarını bir araya toplayan kitap aynı zamanda iyi ve kötü yazı örneklerine de yer veriyor.
- “English for Business Communication” by Simon Sweeney (Orta Seviye)
İş dünyasında yaygın olarak kullanılan iletişim stratejilerine odaklanan bu kitap, altı bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her biri sunumlar, müzakereler, telefon konuşmaları, e-postalar gibi iş yeri iletişiminin farklı alanlarına odaklanıyor.
Her ünite konu üzerine genel bir bakış sunduktan sonra uygulama kısmına geçiyor ve alıştırma ve etkinliklerle devam ediyor. Kitap aynı zamanda ses ve video dosyaları gibi multimedya kaynaklara ulaşım sağlıyor. Böylece çalışanlar ofis ortamında geçen çeşitli senaryolara hem dinleyerek hem de uygulayarak hazırlanıyor. Hem yazılı hem de sözlü iletişim yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız bu kitaba göz atabilirsiniz.
- “The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses” Eric Ries (İleri Seviye)
Başarılı girişimler nasıl başlar ve nasıl yönetilir? Bu soruların cevabı ve start-up’lar hakkında diğer faydalı içgörüler Eric Ries’ın kitabında bir arada toplanıyor. Ayrıca start-up’ların benimsediği yenilikçi metodolojiler ve gerçek dünyadan örnekler, rehber niteliğindeki bu kapsamlı kitabın içeriği arasında.
Ries, geleneksel iş modellerinin eski verimini kaybettiğini; günümüzün yüksek tempolu iş ortamında müşteri geri bildirimine ve ürün geliştirmeye öncelik veren hızlı ve esnek bir iş yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.
Kitap, üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde start-up kavramı tanıtılıyor ve yeni metodolojilerin uygulanması için bir çerçeve oluşturuluyor. İkinci bölüm müşteri geri bildirimi ve ilerlemenin ölçülmesi üzerine odaklanıyor. Üçüncü bölümde ise bir ekibin nasıl kurulacağı ve finansmanın nasıl yönetileceği gibi uygulamalar anlatılıyor.
- “The Business Book: Big Ideas Simply Explained” DK (Başlangıç Seviyesi)
Bu kitap, başlangıç seviyesinde İngilizce bilen ve iş dünyasının nasıl işlediği hakkında içgörü edinmek isteyen okurlar için öneriliyor. Yönetim, finans, pazarlama ve girişimcilik gibi konuları içeren kitap, anahtar konseptler üzerine kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Tüm başlıklar infografik, diyagram ve illüstrasyon gibi elementlerle zenginleştirildiği için anlaması ve takip etmesi oldukça kolay.
Kitabın içeriği beş bölüme ayrılmış durumda. “Strateji ve Yönetim,” “Finans ve Ekonomi,” “Satış ve Pazarlama,” “Liderlik,” ve “İnovasyon ve Girişimcilik” adındaki bu başlıklar, iş hayatında ihtiyaç duyacağınız tüm temel konseptleri gerçek dünyadan örneklerle ve çalışmalarla anlatıyor.
Ne yapıyorsanız yapın işinizde en iyi olmak istiyorsanız sizi zorlu bir yol bekliyor demektir -ve kitaplardan fazlasına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yolu başarıyla yürümeniz için size destek olmaya hazırız. Bu yıl kendinize yatırım yapın ve Cambly’nin iş İngilizcesi programlarına kaydolarak başarıya doğru, sınırların ötesine ilk adımınızı atın.
Kitap Okumak Grammer Bilgimi Geliştirir mi?
Kitap okumanın dilbilgisi becerilerini geliştirdiği yönünde çok sayıda çalışma var. Fakat şunu unutmamak gerekir ki bu artış okuyucuların yeterlilik seviyesi, öğrenme stili ve sahip olduğu motivasyon gibi çeşitli faktörler ile doğrudan ilişkili. Bu önemli notu düştükten sonra gelin iş İngilizcesi bağlamında kitap okumak gramerinizi nasıl geliştirir birlikte göz atalım.
1) Dilin doğal kullanımını gösterir:
İş kitapları, gerçek dünyadaki profesyonel ortamlarda yaygın bir biçimde kullanılan dilbilgisine yer verir. İngilizceye bu bağlamda maruz kalmak okuyucuların doğru gramer yapısını tanımasına ve kullanmasına olanak verir.
2) Mesleki kelimeler dilbilgisini de geliştirir:
Dilin nüanslarını öğrenmek linear bir çizgi halinde ilerlemez -gramer ve kelime bilgisi öğrenme sürecinde ayrılmaz bir ikilidir. İş bağlamına özel kelimelerin cümle içerisinde nasıl kullanıldığını görmek o cümlenin gramer yapısının öğrenilmesine de yardımcı olur. Okuduğunuz kitapta karşınıza şu cümle çıktı diyelim:
The procurement process for our new office equipment involves identifying potential vendors, evaluating proposals, and negotiating contracts. / Yeni ofis ekipmanlarımız için satın alma süreci, potansiyel satıcıların belirlenmesini, tekliflerin değerlendirilmesini ve sözleşmelerin müzakere edilmesini içerir.
Burada öğrendiğiniz kelime “procurement” yani “tedarik” olsun. Öyleyse bu kelimeyi takip eden cümle yapısını, bağlam içindeki kullanımını ve “the procurement process” şeklinde dile geçen bir kalıbı da öğrenmiş oldunuz.
Ayrıca kelime seçiminizi iyileştirdiğiniz zaman cümle kurarken yapabileceğiniz gramer hatalarınızı da düzeltmiş olacaksınız.
Örneğin çalıştığınız şirketin finansal performansı hakkında bir cümle yazacaksınız.
Our company made a lot of money last year. / Şirketimiz geçen yıl çok para kazandı.
Bu cümle dilbilgisi açısından doğru -fakat hiç profesyonel değil. Bu durumu anlatmak için doğru kelimeyi seçmeyi öğrendiğiniz zaman şöyle bir cümle kurarsınız:
Our company achieved record profits in the fiscal year 2021. / Şirketimiz 2021 mali yılında rekor kâr elde etti.
Bu ifade hem daha özel hem de daha teknik bir dil ile yazıldığı gibi ayrıca bir önceki cümleden farklı bir yapı içeriyor. Böylece bu yapıda cümle kurarken yanlış eylem formunu veya yanlış preposition’ı kullanmamayı öğrenmiş olursunuz.
İş İngilizcesi özelinde kullanılan kelimelere hakim olmak aynı zamanda sözdizimi yapısını, yani kelimelerin bir cümle içindeki sıralanışını öğrenmenize yardımcı oluyor.
Örneğin supply chain management / tedarik zinciri yönetimi ifadesini öğrendiğinizde bu kalıptaki birleşik ad yapısını diğer ifadelere de uygulayabiliyorsunuz: inventory control system / envanter kontrol sistemi veya logistics planning team / lojistik planlama ekibi gibi.
3) Aynı yapıyı tekrarlayarak öğrendiklerinizi pekiştirir:
Kitap okurken aynı gramer yapısına tekrar tekrar maruz kaldığınız için o yapıyı içselleştirmeniz kolaylaşıyor. Böylece okuduğunuz ifadeleri kendi konuşma ve yazma pratiğinizde de kullanmaya başlıyorsunuz. İş İngilizcesi içeren kitaplar da sizi bu bağlamda kullanılan gramer yapısına hazırlıyor ve öğrendiklerinizi pekiştiriyor.
Seviyeme Göre Kitap Seçimini Nasıl Yapmalıyım?
İngilizce seviyenize uygun bir kitap çekmek büyük önem taşıyor. Eğer seviyenizin üzerinde bir kitap seçerseniz cesaretiniz kırılabilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Seviyenizin altında kitaplar ise yeni kelimeler öğrenmenizin önüne geçer. Bu yüzden okuyacağınız kitabı seçerken şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Online Kaynaklardan Yararlanın: Goodreads veya Amazon gibi sitelerde listelenen kitapların yanına İngilizce seviyesi çoğu zaman not düşülür. Ayrıca bu platformlardaki kullanıcı yorumlarını inceleyerek bir kitabın size uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.
- Kitabın İlk Sayfalarına Göz Atın: Okuyacağınız kitabın ne kadar kompleks olduğunu anlamanın en pratik yollarından biri bu. Eğer bir sayfada beşten fazla anlamını bilmediğiniz kelime olduğunu görürseniz o kitap seviyenize uygun olmayabilir. Öte yandan bir kitapta kullanılan dil bilgisi yapısının zorluk seviyesini anlamak daha çetrefillidir. Eğer cümleler uzun ve kompleks ise; veya yan tümce ve ortaçların sayısı fazlaysa bu sizi zorlayacağına dair bir işarettir.
- Noktalama İşaretlerine Dikkat Edin: Noktalı virgül, iki nokta üst üste ve tire gibi noktalama işaretleri, ileri seviye kitaplarda daha çok kullanılır. Başlangıç ve orta seviyelerdeki kitaplarda ise nokta ve virgül gibi daha basit noktalama işaretlerine yer verilir.
- Sayfa Formatını Kontrol Edin: Bir kitapta daha küçük yazı tipi, daha dar bir marjin ve daha az illüstrasyon kullanılması, o kitabı okumayı zorlaştırır. Ayrıca başlangıç ve orta seviyelerdeki kitaplarda tipik olarak bu tür formatlar kullanılmaz.
Sıkılmadan Motive Bir Şekilde Kitap Okumak İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
- İlginizi Çeken Bir Kitap Seçin: Sıkılmadan okumanızı sağlayan en önemli şeylerden biri ilgi alanlarınıza hitap eden bir kitap seçmek. Böyle bir kitabı okumak için daha fazla boş zaman yaratacağınız gibi aynı zamanda zihniniz bu kitaba odaklanacağı için okuduklarınız da aklınızda kalacak. Ayrıca ilginizi çeken bu konuda halihazırda bildiğiniz şeylerle yeni öğrendikleriniz arasında bir bağlantı kuracağınız için beyniniz hatırlamanıza yardımcı olacak.
- Sessiz, Rahat, İyi Aydınlatılmış Bir Alana Kurulun: Pek çok araştırma tarafından kanıtlandığı gibi sessizlik dikkat dağınıklığını minimuma indirir ve okuduğunuzu anlamanıza yardımcı olur. Örneğin Journal of Environmental Psychology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre sessiz bir ortamda çalışan öğrenciler gürültülü bir ortamda çalışanlara kıyasla okuma anlama sınavlarında daha iyi başarı sergiliyor. Aynı dergide yayınlanan başka bir çalışma ise rahat ve iyi aydınlatılmış ortamlarda çalışan öğrencilerin okuduğunu daha iyi anladığını gösteriyor.
Okumak için en iyi pozisyon ise rahat bir koltuğa oturup sırtını yaslamak. Ayakta veya yatarak okumak, performansınızın düşmesine sebep oluyor. - Kendinize Hedef Belirleyin: “Günde yirmi sayfa kitap okumak” veya “yılda beş kitap bitirmek” gibi bir hedefiniz olduğunda okumaya öncelik vermeniz ve günlük bir rutin oluşturmanız çok daha muhtemel. Journal of Personality and Social Psychology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kendinize somut hedefler koyduğunuzda hem performansınız hem de motivasyonunuz artış gösteriyor.
- Mola Verin: Kitap okurken belirli aralıklarla mola vermek zihninizin dinlenmesine ve deşarj olmasına olanak sağlıyor; bu da mental yorgunluğun önüne geçiyor. Mola verdiğinizde aynı zamanda zihninize öğrendiğiniz bilgileri işlemesi için zaman tanımış oluyorsunuz, böylece okuduğunuz kitaplar çok daha kalıcı oluyor.
- Kitabı Bölümlere Ayırın: İş kitapları roman veya öykü gibi türlere kıyasla çoğu zaman daha yoğun ve daha zordur. Seçtiğiniz kitabı tek bir oturuşta bitirmeye çalışmayın. Ağır bir yükün altında eziliyor gibi hissetmemek için kitabı kendinizce bölümlere ayırın ve her bir bölüm için hedef belirleyin. Ayrıca bu sayede kitabın en çok işinize yarayacak kısımlarını ayırt etmeniz kolaylaşacaktır. Bir bölümü bitirdiğinizde hissedeceğiniz tatmin de cabası.
- Zihninizde Canlandırın: Vizüalizasyon, yani görselleştirme teknikleri, okuduğunuz kitaba konsantre olmanıza yardımcı olur. Hayal gücünüzü kullanarak okuduklarınızı zihninizde canlandırmaya çalışın. Örneğin ekip çalışmasının önemi hakkında bir kitap seçtiniz. Okuduğunuz her satırla birlikte kendinizi başarılı bir ekibin bir parçası olarak hayal edin. Bu senaryoda ekibiniz arasındaki dinamiği, her bir üyenin sahip olduğu rolü, ve sizin ekip başarısına kattığınız başarıları detaylandırın. Böylece kitaba daha derinden odaklanacak ve okuduklarınızı daha iyi anlayacaksınız.
Şirketler Çalışanlarının İş İngilizcesini Geliştirmesine Nasıl Yardımcı Olabilir?
Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen bir araştırma, bulundukları şirkette dil eğitimi alan çalışanların iş yerine dair daha büyük tatmin hissettiğini ve mevcut işlerinde çalışmaya devam etmeye daha istekli olduklarını ortaya koyuyor. Üstelik dil eğitim programlarına yatırım yapan şirketler, iş yerindeki üretkenliği de arttırmış oluyor. Peki şirketler personeline iş İngilizcesi konusunda nasıl yardımcı olabilir?
- Dil Eğitim Programları: British Council, şirketlerde sunulan İngilizce eğitimine dair kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Buna göre:
Şirketlerin %67’si çalışanlarına iletişim becerilerini geliştirmek için dil eğitimi veriyor. Büyük şirketlerde ise bu durum çok daha yaygın. 1000’den fazla çalışanı olan şirketlerin %83’ü personeline İngilizce dersleri sağlıyor. Fakat verdikleri eğitimi şirketlerin ihtiyaçlarına göre düzenleyen kurumlar sayesinde küçük çaplı işletmeler de İngilizce derslerinden faydalanabiliyor. Çalışanların %80’i dil eğitiminin kendilerini daha değerli hissettirdiğini, %74’ü ise işlerinden daha büyük tatmin duymaya başladığını dile getiriyor.
- Dil Öğrenimine Destek Olan Kaynaklar: Şirketlerde sözlük, gramer kılavuzu ve dil öğrenme yazılımı gibi kaynaklar bulunması, personel gelişimine katkıda bulunuyor. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir ankete göre, şirketlerin %53’ü çalışanlarına dil öğrenme kaynakları sunuyor. Ayrıca iş yerinde sıkça kullanılan terminolojinin yer aldığı kişiselleştirilmiş bir sözlük oluşturulması, hem şirket içerisindeki dil bütünlüğünü sağlıyor hem de çalışanlara yardımcı oluyor.
- Yabancı Dilin İş Faaliyetlerine Dahil Edilmesi: Toplantıların İngilizce yapılması veya raporların İngilizce istenmesi gibi değişiklikler, eğitim programları ile kombinlendiği zaman oldukça etkili oluyor. Bu sayede çalışanlar İngilizce öğrenirken motive oldukları gibi eğitim sürecinin etkisini anında görme fırsatı yakalıyor.
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yabancı dilin iş faaliyetlerine dahil edildiği şirketlerde verimliliğin arttığını gösteriyor. Üstelik personelin iletişim becerilerinde ve öz güvenlerinde artış kaydediliyor.
Cambly İş İngilizcenizi geliştirmeniz için en iyi çözüm
Siz de çalışanlarınız için hemen bir teklif alın. Ana dili İngilizce olan eğitmenlerden online özel dersler ile, diledikleri zaman ders yaparak çalışanlarınız İş İngilizcelerini geliştirsinler. Başlangıç seviyesinden en ileriye, gramerden okumaya kadar her koşulda konuşarak ilerlesinler.